WróćWydrukuj

Grillowany leszcz morski z ziołami

4 porcje

Składniki:

• 4 całe leszcze morskie, oczyszczone, bez płetw
• 400g średniej wielkości ziemniaków, (podgotowanych w gorącej wodzie 5-7 minut)
• 1 świeżo posiekany rozmaryn
• 4 łyżki sosu Teriyaki Lee Kum Kee
• 4 łyżki sosu Chili czosnkowego Lee Kum Kee
• 3 łyżeczki lekkiej oliwy z oliwek
• sól i pieprz
• mały pęczek świeżego koperku (niewielka ilość zarezerwowana do dekoracji)

Sposób wykonania:

1. Ostrym nożem naciąć rybę z każdej strony. Posypać odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2. Łyżkę posiekanych ziół umieścić we wnętrzu ryby. Posmarować olejem.
3. Grillować rybę na średnim ogniu. Kilka razy lekko przesmarować sosem Teriyaki w trakcie grillowania. Grillować rybę z każdej strony przez 6-8 minut. Następnie odwrócić i grillować kolejne 5 minut.
4. Gdy ryba będzie gotowa, przekroić kilka ugotowanych ziemniaków, lekko posmarować oliwą z oliwek i grillować około 12 minut, aż będa złocistobrązowe. Wyjąć ziemniaki i umieścić je w misce.
5. Dodać do ziemniaków trzy łyżeczki sosu chili czosnkowego Lee Kum Kee i delikatnie wymieszać. Umieścić gotową rybę na półmisku z ziemniakami. Posmarować rybę pozostałym sosem Chili Czosnkowym i posypywać świeżymi ziołami. Podawać na ciepło.

 

Wskażówka:
Podgrzać grill do średniej lub "skwierczącej" temperatury. Oczyścić i lekko naoliwić stojak. Ostrożnie położyć rybę na stojaku. Ułatwi to jej obracanie. Rybę piec w całości, dbając o to, by ruszt był średnio nagrzany. Pokrywa grillowa powinna być nałożona przez większą część czasu, ponieważ utrzymuje ciepło i przyspiesza proces grillowania.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#10718 Oliwa z oliwek extra virgin - Kreta 500ml
#9157 Sos chili czosnkowy 165ml
#9154 Sos Teriyaki 157ml
Przepisy Gotowanie