WróćWydrukuj

Wegańska zupa marchewkowa z tofu

Składniki:

• 1 łyżka oleju kokosowego
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 cebuli cukrowej
• łodyga selera naciowego lub pora
• 500 g marchewki
• 2 łyżeczki startego imbiru
• 1 łyżka masła orzechowego
• 1/2 łyżeczki chili w proszku
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
• szczypta cynamonu
• 600 ml bulionu jarzynowego
• 250 ml mleczka kokosowego
• 100g tofu
• 1 łyżka czarnego sezamu
• świeża kolendra

Sposób wykonania:

W garnku roztopić olej i zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać pokrojonego pora lub selera i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, starty imbir, masło orzechowe oraz chili, smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty, w międzyczasie można dodawać 1-2 łyżki wody lub bulionu, aby składniki się nie przypalały. Doprawić kurkumą, kminem i cynamonem. Wlać bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut do czasu, aż marchewka będzie miękka. Zmiksować w blenderze stojącym na krem z dodatkiem mleczka. Sprawdzić doprawienie. Podawać z podsmażanym tofu, sezamem i kolendrą.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#21303 Chili mielone - ekstra ostre 100g
#21342 Cynamon mielony 100g
#8307 Ekologiczne tofu naturalnee 200g
#21333 Kmin rzymski mielony 100g
#21327 Kurkuma w proszku 1kg
#9533 Mleczko kokosowe 500ml
#9093 Nasiona sezamu czarnego 100g
#5116 Olej kokosowy 250ml
#8308 Tofu twarde 349g
Przepisy Gotowanie