WróćWydrukuj

Mielona wieprzowina w sałacie (San Choy Bao)

4 porcje

Składniki:

• 200g mielonej wieprzowiny
• 20g drobno posiekanej cebuli dymki
• 20g drobno posiekanej cebuli
• 20g małej kukurydzy groszkowej
• 20g selera naciowego
• 20g grzybów shiitake (namoczonych w wodzie)
• 20g marchwi
• 1 główka sałaty lodowej
• 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1 drobno posiekana papryczka chili (opcjonalnie)

• Składniki na sos: • 2 łyżki stołowe sosu ostrygowego
• 2 łyżki stołowe sosu po pekińsku
• 2 łyżki stołowe wina ryżowego
• 3 łyżki stołowe wody

Sposób wykonania:

1. Przygotować sałatę lodową, oddzielając jej liście i przycinając je do okrągłego kształtu. Umyć je i odstawić.
2. Drobno posiekać wszystkie warzywa.
3. W woku lub patelni, ustawionym na średnim ogniu, podsmażyć obie cebule i mieloną wieprzowinę przez 5 minut, ciągle mieszając, a następnie dodać pozostałe warzywa oraz sos ostrygowy i sos po pekińsku.
4. Dusić przez 10 minut lub do momentu wygotowania sosu, aż wszystkie składniki będą całkowicie ugotowane.
5. Podać przygotowaną sałatę. Na każdym liściu sałaty umieścić łyżkę stołową usmażonego dania.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3961 Grzyby Shiitake/Tonko 284g
#3990 Grzyby suszone Shiitake 50g
#8781 Olej sezamowy 250ml
#8425 Sos do kaczki po pekińsku 383g
#8633 Sos ostrygowy 907g
#12141 Wino ryżowe do gotowania, 14% 750ml
Przepisy Gotowanie