Makaron sojowy po wietnamsku z wołowiną i kurkumą
Składniki:
• 150 g wołowiny (np. z udźca)• 80 g makaronu sojowego
• 4 suszone grzybki chińskie Mun
• 0,5 łyżeczki curry w proszku
• 0,5 łyżeczki kurkumy
• 0,5 łyżeczki płatków chilli
• 2 łyżki sosu rybnego
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 cebula (pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w "piórka")
• 1 gałązka trawy cytrynowej (biała część) bardzo drobno posiekana
• 3 łyżki mleczka kokosowego
• 1 łyżka orzeszków ziemnych, posiekanych
• 0,5 łyżeczki drobno posiekanej, pikantnej papryczki chilli
• sos sojowy do podania