WróćWydrukuj

Makaron sojowy po wietnamsku z wołowiną i kurkumą

Składniki:

• 150 g wołowiny (np. z udźca)
• 80 g makaronu sojowego
• 4 suszone grzybki chińskie Mun
• 0,5 łyżeczki curry w proszku
• 0,5 łyżeczki kurkumy
• 0,5 łyżeczki płatków chilli
• 2 łyżki sosu rybnego
• 1 łyżka cukru
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 1 cebula (pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w "piórka")
• 1 gałązka trawy cytrynowej (biała część) bardzo drobno posiekana
• 3 łyżki mleczka kokosowego
• 1 łyżka orzeszków ziemnych, posiekanych
• 0,5 łyżeczki drobno posiekanej, pikantnej papryczki chilli
• sos sojowy do podania

Sposób wykonania:

Mięso pokroić na bardzo cieniutkie plasterki w poprzek włókien (najlepiej wcześniej włożyć je na 1-2 godziny do zamrażarki, aby łatwiej było pokroić - po pokrojeniu ocieplić w temperaturze pokojowej). Makaron sojowy moczyć w zimnej wodzie przez 10 minut, następnie umieścić na sicie i zalać wrzątkiem. Przepłukać zimną wodą i odcedzić, pokroić nożyczkami na około 10 cm kawałki. Grzybki zalać wrzątkiem i moczyć przez 5 minut, odcedzić, pokroić. Do jednej miseczki wsypać przyprawę curry, kurkumę i płatki chilli. Do drugiej wlać sos rybny, cukier, 2 łyżki wody i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Rozgrzać wok na średnim ogniu. Dodać olej, czosnek, drobno posiekaną cebulę i trawę cytrynową, mieszając smażyć, aż zmiękną przez około 1 - 2 minuty. Zwiększyć ogień, dodać wołowinę i mieszankę z pierwszej miseczki (z przyprawą curry) i smażyć przez około 1 minutę, aż mięso tylko zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie dodać makaron, grzyby, cebulę pokrojoną w "piórka" oraz mieszankę z drugiej miseczki (z sosem rybnym). Dobrze wymieszać, wlać mleczko kokosowe i smażyć przez 2 minuty. Posypać orzeszkami ziemnymi, papryczką chilli i podawać z sosem sojowym.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#3971 Chińskie grzyby suszone Mu-Err 50g
#21307 Kurkuma mielona 100g
#7388 Makaron chiński szklisty Vermicelli, długi 100g
#7387 Makaron chiński szklisty Vermicelli, długi 250g
#8402 Sos rybny 300ml
#8975 Sos sojowy BIO 150ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
#813 Trawa cytrynowa, cała 200g
#811 Trawa cytrynowa, drobno krojona 250g
Przepisy Gotowanie