WróćWydrukuj

Makaron ryżowy smażony z botwinką, tofu i sezamem

Składniki:

• 100 g makaronu ryżowego
• 1 pęczek botwinki (młodej z małymi buraczkami)
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 1 łyżka startego świeżego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki sezamu
• 100 g tofu
• 2 młode cebule ze szczypiorem (dymki)
• 5 łyżek sosu sojowego
• łyżeczka syropu klonowego
• 2 łyżki oleju sezamowego
• 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha
• garść świeżej mięty

Sposób wykonania:

1. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Botwinkę umyć, odciąć buraczki, obrać je i pokroić na cienkie plasterki. Całe liście wraz z łodyżkami posiekać.
3. Na patelni lub w woku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego, dodać imbir, drobno starty czosnek, sezam oraz plasterki buraczków,  smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając.
4. Składniki przesunąć na bok patelni, a w wolne miejsce włożyć pokrojone w kosteczkę tofu i pokrojoną na plasterki dymkę.
5. Smażyć przez około 3 minuty, dodać liście botwinki i makaron, wymieszać składniki na patelni i smażyć jeszcze przez 2 minuty co chwilę mieszając.
6. Wlać sos sojowy, syrop klonowy, olej sezamowy, ostry sos Sriracha i wymieszać.
7. Podsmażyć jeszcze przez chwilę w międzyczasie dodając posiekaną miętę.
8. Wymieszać i wyłożyć na talerze.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#76366 Makaron ryżowy 3mm, bez glutenu 400g
#7401 Makaron ryżowy 3mm 200g
#76367 Makaron ryżowy 5mm, bez glutenu 400g
#7402 Makaron ryżowy 5mm 200g
#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#8781 Olej sezamowy 250ml
#8494 Sos chili sriracha bardzo ostry 740ml
#8847 Sos chili sriracha, czerwony 200ml
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
#8308 Tofu twarde 349g
Przepisy Gotowanie