Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na makaron chili z wołowiną i warzywami! Ta aromatyczna potrawa łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny, chrupiące warzywa i pikantny sos chili, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Makaron chili z wołowiną to doskonała opcja na rodzinny posiłek lub szybki lunch, który doda energii na resztę dnia. Zobacz, jak łatwo przygotować to danie i ciesz się smakiem domowej kuchni pełnej intensywnych smaków i aromatów Indonezji! Posiłek ten to idealny wybór na obiad w stylu azjatyckim, który przygotujesz w mniej niż 30 minut!
Składniki:
- 80 g makaronu chili
- 170 g wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1/4 pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 pieczarki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- szczypta zmielonego białego pieprzu
- szczypta cukru
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego + 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób wykonania:
1. Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu.
2. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie (2-3 mm) paseczki.
3. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce.
4. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
5. Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej.
6. Włożyć czosnek i imbir i smażyć pół minuty, dodać wołowinę i obsmażyć przez ok. 2 minuty.
7. Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
8. Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru.
9. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minut.
10. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem.
UWAGA: Zamiast mięsa wołowego można użyć innego np. drobiu.