Makaron chili z wołowiną i warzywami

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Wypróbuj nasz przepis na makaron chili z wołowiną i warzywami! Ta aromatyczna potrawa łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny, chrupiące warzywa i pikantny sos chili, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. 

Makaron chili z wołowiną i warzywami

Makaron chili z wołowiną to doskonała opcja na rodzinny posiłek lub szybki lunch, który doda energii na resztę dnia. Zobacz, jak łatwo przygotować to danie i ciesz się smakiem domowej kuchni pełnej intensywnych smaków i aromatów Indonezji! Posiłek ten to idealny wybór na obiad w stylu azjatyckim, który przygotujesz w mniej niż 30 minut! 

Składniki:

  • 80 g makaronu chili
  • 170 g wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1/4 pora
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta zmielonego białego pieprzu
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego + 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób wykonania:

1. Makaron przygotować według zaleceń na opakowaniu.
2. Wołowinę pokroić w poprzek włókien na cieniutkie (2-3 mm) paseczki.
3. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce.
4. Pora cieniutko posiekać, paprykę pokroić w paski, pieczarki na plasterki.
5. Rozgrzać wok lub dużą patelnię, wlać olej.
6. Włożyć czosnek i imbir i smażyć pół minuty, dodać wołowinę i obsmażyć przez ok. 2 minuty. 
7. Dodać pora, paprykę i pieczarki i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
8. Dodać ugotowany makaron, doprawić szczyptą białego pieprzu i cukru. 
9. Wlać sos sojowy i wodę. Wymieszać i podsmażać jeszcze wszystko przez ok. 2 minut.
10. Doprawić olejem sezamowym i posiekanym szczypiorkiem.

UWAGA: Zamiast mięsa wołowego można użyć innego np. drobiu.

BALI KITCHEN

Makaron z chili 200g

  • Makaron z chili 200g

DIAMOND

Olej sezamowy 100% 250ml

  • Olej sezamowy 100% 250ml

BONASIA

Sos sojowy 150ml

  • Sos sojowy 150ml