Nasze Pad Thai to doskonała równowaga między słodyczą, kwaśnością i odrobiną ostrości, wzbogacona chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, soczystymi krewetkami (lub kurczakiem) i aromatycznym szczypiorkiem.

Zanurz się w autentycznym smaku Tajlandii dzięki naszemu przepisowi na makaron Pad Thai – danie, które stało się symbolem tajskiej kuchni na całym świecie! Pad Thai to harmonijne połączenie świeżych składników, aromatycznych przypraw i delikatnego ryżowego makaronu, tworzące eksplozję smaków, której nie sposób się oprzeć. Kluczem do tego dania jest perfekcyjnie zrównoważony sos, który łączy w sobie sos sojowy, tamaryndowca, cukier palmowy i limonkę, nadając potrawie głębię smaku i autentyczny charakter.
Pad Thai to danie, które sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na elegancką kolację, kiedy chcesz zachwycić swoich gości czymś wyjątkowym. Przygotowanie tego klasycznego tajskiego przysmaku jest prostsze, niż myślisz – wystarczy kilka świeżych składników, by w mgnieniu oka stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Składniki:
- 100 g makarony ryżowego (3mm / 5mm)
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 pierś z kurczaka lub 8 krewetek (obranych) lub 100g tofu
- 2 jajka
- 100ml sosu Pad Thai
- 1 szklanka kiełków fasoli mung Diamond
- 2 cebule dymka lub 1 pęczek szczypiorku
Sposób wykonania:
1. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, dodać starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
3. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę (lub krewetki lub pokrojone w kostkę tofu) i smażyć przez około 3 minuty.
4. Wbić jajka i delikatnie podsmażyć przez 1 minutę cały czas mieszając.
5. Dodać makaron i smażyć dalej przez około 4 minuty (mniej więcej w połowie czasu smażenia dodać sos Pad Thai)
7. Na koniec dodać kiełki fasoli Mung oraz posiekaną cebule dymka i wszystko dokładnie wymieszać.
8. Danie można udekorować orzeszkami ziemnymi
Odkryj, jak łatwo możesz przenieść smaki Tajlandii do swojej kuchni, i rozkoszuj się każdym kęsem makaronu Pad Thai – dania, które na zawsze odmieni Twoje spojrzenie na orientalną kuchnię.