Tajwańska herbata z tapioki - Bubble Tea
wydrukujSkładniki:
- 4 łyżki perełek tapioki
- 10 łyżek cytrynowego syropu do kawy
- 2 saszetki herbaty malinowej
- 1 szklanka mleka
- Kilka łyżek miodu
- Ewentualnie: mięta do dekoracji
1. Przed ugotowaniem, perełki tapioki zalej syropem cytrynowym i pozostaw na co najmniej 10 minut.
2. Do wrzącej, posłodzonej wody wrzuć tapiokę.
3. Kiedy kuleczki wypłyną na powierzchnie, gotuj je przez 15 minut (lub do czasu aż staną się przezroczyste).
4. Odstaw na 15 minut do ostygnięcia i odcedź perełki.
5. Zaparz herbatę (na jedną szklankę wody wykorzystaj przynajmniej 2 saszetki herbaty)
6. Zaparzoną herbate wymieszaj z pozostałymi składnikami.
7. Gotowy napój przelej do szklanek z tapioką
8. Schłodź napój i gotowe!
UWAGA: Przed podaniem napój można udekorować miętą oraz dodać do niego kilka kostek lodu.
,