Oryginalne japońskie sushi
wydrukujSkładniki:
- ryż do Sushi
- algi do Sushi
- sos sojowy japoński
- ocet ryżowy do sushi
- imbir do sushi
- pasta wasabi
- mata bambusowa
- warzywa, ryby, owoce morza (wedle uznania)
1. Przyrządź ryż tak, aby był odpowiednio kleisty, dokładne wskazówki znajdziesz na opakowaniu. Do ryżu przygotuj sos.
2. Ocet (na 0,5 kg ryżu potrzeba 7 łyżek octu), 3-4 łyżki cukru i szczyptę soli podgrzać aż się rozpuść, ale nie gotuj! Tak przygotowany sos dodaj do ryżu. Należy pamiętać o wystudzeniu składników przed zawijaniem Maki.
3. Na bambusowej macie rozłóż kawałek alg Nori, błyszczącą stroną do dołu. Na środku alg połóż garść ryżu i rozprowadź ok. 0,5 cm warstwę. na górze zostaw 3 cm wolnego miejsca, aby później dobrze zrolować algi.
4. Wybierz swoje ulubione składniki do sushi (ryby, owoce morza, warzywa). Ilość rodzajów sushi i możliwości sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. Umieść składniki na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek alg.
5. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, a kciukami zaczynamy zawijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy na krawędź maty i zaczynamy zawijać matę razem z sushi, podwijamy ją trochę, znów zwijamy kawałek i znów podwijam matę. W ten sposób zawijamy cały rulon. Po zawinięciu ściskamy jeszcze lekko matę, żeby równomiernie rozprowadzić ryż i wypełnienie.
6. Weź ostry nóż. Zawinięte w rulon sushi kroimy na odpowiednie kawałki.
7. Do małych miseczek dodaj sos sojowy i pastę wasabi oraz marynowany imbir. Pałeczkami chwytamy kawałek sushi i maczamy w sosie. Imbir podajemy przy serwowaniu różnych typów sushi, aby oczyścić kubki smakowe.
Algi morskie Nori do Sushi, 28g
Imbir biały do Sushi, 190g
Mata bambusowa do Sushi,
Zaprawa octowa do Sushi, 150ml
Pasta chrzanowa w tubie, 43g
Ryż do sushi, 1kg
Sos sojowy japoński, 150ml