Koreański omlet
2-4 porcje
wydrukujSkładniki:
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 garści cebulki dymki, posiekanej
- 1/2 marchewki, drobno pokrojonej
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki naturalnego jogurtu lub majonezu
- 1 łyżka sosu chili ostrego
1. Do miseczki wbić jaja, dodać sól, cukier a następnie rozmieszać starając się mieszać delikatnie, nie wprowadzając bąbelków powietrza.
2. Patelnię rozgrzać do niewielkiej temperatury, wlać olej i po chwili wlać 1/3 jajek.
3. Na wilgotną powierzchnię jaj wsypać część dymki i marchewki.
4. Rozpocząć rolowanie omletu a puste miejsce na patelni wypełniać następną porcją jajek i posypywać warzywami.
5. Zwijać, dolewać jajka do wyczerpania składników.
6. Gotowy omlet podpiec z każdej strony na złoty kolor, następnie przełożyć na deskę i zawinąć w matę do sushi.
7. Nadać omletowi prostokątny kształt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
8. W tym czasie wymieszać składniki sosu (jogurt, sos chili ostry) i wlać do małej miseczki.
9. Zimny omlet pokroić na kawałki, podawać z sosem.
Sos chili słodki, 290ml