Hummus - pasta z ciecierzycy
wydrukujSkładniki:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 200g ciecierzycy w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- 100 ml zimnej zalewy z ciecierzycy
- świeża kolendra
- pieprz, sól, papryka słodka
1. Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie (krótko) uprażyć, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru.
2. Uprażony sezam zmielić i połączyć z oliwą.
3. Całość dokładnie zmiksować do chwili osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty.
4. Powstałą pastę połączyć z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą, sokiem z cytryny oraz z czosnkiem.
5. Miksować, stopniowo dodając zimną zalewę.
6. Przed podaniem dodać przyprawy oraz kolendrę.
Sezam z oliwą można zastąpić 2 łyżkami gotowej pasty tahini
Ciecierzyca, 800g
Nasiona sezamu białego, 100g
Oliwa z oliwek extra virgin - Kreta, 500ml
Pasta sezamowa, 300g