Sposób wykonania:
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek oraz olej kokosowy /lub masło, smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kmin rzymski. Doprawić solą oraz zmielonym pieprzem, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Zwiększyć ogień, dodać ciecierzycę (razem z zalewą), a po chwili wlać bulion. Zagotować na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut do miękkości ziemniaków. Odstawić z ognia i po kilku minutach dodać śmietankę i całość zmiksować na krem blenderem. Zupę podawać z płatkami chili, zmielonym kminem oraz listkami kolendry lub natki.
*Jeśli chcemy przygotować zupę w wersji wegańskiej wówczas używamy bulionu jarzynowego, a śmietankę zastępujemy mlekiem kokosowym.