Zupa z pora z makaronem Udong
wydrukujSkładniki:
- 2 większe pory (tylko białe części)
- 30 dag piersi z kurczaka
- 15 dag makaronu udong
- 4 szklanki bulionu mięsnego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- cytryna
Cytrynę dokładnie wyszorować, ściąć ostrym nożem cienką skórkę i pokroić na cieniutkie paseczki. Z owocu wycisnąć sok. Pory dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie, ukośne plasterki. Mięso kurczaka pokroić na cienkie paski. Zagotować 2 litry osolonej wody. Włożyć do niej makaron, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, następnie przetrzeć dłonią. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i smażyć cały czas mieszając przez 3-4 minuty, aż się lekko zeszklą. Dodać sos sojowy, cukier i sok z cytryny. Wlać wrzący bulion, wrzucić mięso, zamieszać i gotować na średnim ogniu 10-15 minut, aż mięso i pory będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodać makaron. Podawać ze skórką cytrynową.
Makaron Udon, 200g
Sos sojowy, jasny, 150ml