WróćWydrukuj

Kurczak z trawą cytrynową

4 porcje

Składniki:

• 500g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę)
• 1 cebula (pokrojona w kostkę)
• 3 łyżki trawy cytrynowej (posiekana)
• 2 łyżki sosu rybnego
• 2 papryczki chilli (drobno posiekana)
• 4 łyżki oleju arachidowego
• 3 łyżki cukru
• 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
• 1 szczypiorek (drobno posiekany)
• 1 łyżka przyprawy curry
• ryż jaśminowy naturalny

Sposób wykonania:

1. W miseczce wymieszać 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę przyprawy curry, 4 ząbki czosnku oraz niewielką ilość wody. 
2. Tak przygotowaną marynatą polać pokrojone piersi z kurczaka.
3. Mięso w marynacie odstawić do lodówki na około 30 minut. 
4. W średnim garnku podgrzać 5 łyżek wody z 2 łyżkami cukru. 
5. Całość mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru oraz powstania karmelu. 
6. Do karmelu dodać odrobinę wody. 
7. Całość po dokładnym wymieszaniu dodać do wcześniej zamarynowanego kurczaka.
8. W woku rozgrzać 4 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy papryczki chilli, cebulę oraz trawę cytrynową. Całość smażyć mieszając, aż będzie wyczuwalny intensywny aromat. 
9. Do woka dodać kurczaka wraz z karmelem. 
10. Wszystkie składniki smażyć ciągle mieszając, aż do zarumienienia się mięsa oraz zgęstnienia sosu. 
11. Kurczaka podajemy z ryżem jaśminowym, przyozdobić szczypiorkiem.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#21314 Curry Madras - ostra 100g
#9028 Papryka chili, suszona, cała 100g
#6101 Ryż jaśminowy, długoziarnisty 1kg
#8404 Sos rybny 200ml
#21199 Trawa cytrynowa w proszku 100g
Przepisy Gotowanie