WróćWydrukuj

Fasola szparagowa po syczuańsku

Składniki:

• 300g zielonej fasolki szparagowej
• olej arachidowy
• 75g mielonej wieprzowiny
• 2 łyżki wina ryżowego do gotowania
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 papryczka chili (drobno pokrojona)
• 2 łyżki posiekanej chińskiej kapusty bok choy

Sposób wykonania:

1. Usunąć końce fasolki i dobrze ją wypłukać. 
2. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę, smażyć kilka minut mieszając, aż fasolka zmięknie i pojawią się delikatne znaki przypalenia. 
3. Fasolkę wyjąć z woka, dolać oleju i wrzucić mieloną wieprzowinę. 
4. Smażyć na dużym ogniu i dodać wino ryżowe, sos sojowy i pokrojone chili. 
5. Dodać posiekaną chińską kapustę.
6. Wrzucić do podsmażonej wieprzowiny fasolkę, zamieszać.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#9028 Papryka chili, suszona, cała 100g
#9165 Sos sojowy, jasny 150ml
#12141 Wino ryżowe do gotowania, 14% 750ml
Przepisy Gotowanie