WróćWydrukuj

Wołowina z czosnkiem i pędami bambusa

Składniki:

• 400g chudej wołowiny
• 6 ząbków czosnku
• 250g pędów bambusa
• 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 3 łyżki sezamu białego
• 3 łyżki szczypiorku

Sposób wykonania:

1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na cienkie paseczki.
2. Czosnek obrać. 4 ząbki pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa, zalać sosem sojowym, odstawić na 2 godziny. 2 pozostałe ząbki czosnku rozetrzeć.
3. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień, dodać odsączone pędy bambusa, utarty czosnek, kilka łyżek wody. Dusić kilka minut.
4. Mąkę wymieszać dokładnie ze szklanką wody i dodać do mięsa.
5. Dusić wszystko razem kilka minut, jeśli istnieje taka potrzeba podlać niewielką ilością wody, doprawić sosem sojowym.
6. Posypać uprażonymi nasionami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.

 

Danie podawać z ryżem lub z makaronem szklistym.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#7388 Makaron chiński szklisty Vermicelli, długi 100g
#9087 Nasiona sezamu białego 100g
#8948 Pędy bambusa - paski 227g
#9166 Sos sojowy, ciemny 150ml
Przepisy Gotowanie