WróćWydrukuj

Ryż kleisty na mleczku kokosowym z Mango

Składniki:

• 1 szklanka ryżu kleistego
• 400 ml mleczka kokosowego
• sok wyciśnięty z 1 limonki
• skórka starta z 1 limonki
• 4 łyżki cukru trzcinowego
• 1 x laska wanilii
• 1 x mango
• kilka listków świeżej mięty
• 3 łyżki białego sezamu

Sposób wykonania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku z cukrem, przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii, sokiem wyciśniętym z limonki i skórką startą z limonki. Pod koniec gotowania usunąć laskę wanilii. Ugotowany ryż zalać gorącym, przyprawionym mleczkiem i dokładnie mieszać, aż składniki się połączą. Miskę z ryżem owinąć folią spożywczą i umieścić pod ręcznikiem lub kocem na około godzinę, by ryż wchłonął cały płyn. Gotowy ryż rozłożyć do miseczek i podawać – na ciepło lub na zimno – z pokrojonym w kostkę mango, podprażonym sezamem oraz listkami świeżej mięty.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#6693 Brązowy cukier trzcinowy 500g
#9533 Mleczko kokosowe 500ml
#8452 Mleczko kokosowe 400ml
#6108 Ryż kleisty 1kg
Przepisy Gotowanie