WróćWydrukuj

Zupa z pieczonego kalafiora i kalarepy z mleczkiem kokosowym

Składniki:

• 700 g kalafiora
• 2 średnie ziemniaki
• 2 kalarepy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• kmin rzymski
• kolendra
• sól
• pieprz
• oliwa extra virgin
• 1 litr bulionu
• 250 ml mleczka kokosowego

Sposób wykonania:

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Dużą blachę z wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę, kalarepki obrać i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w większą kostkę, czosnek obrać i przepołowić.
3. Warzywa włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, posypać łyżeczką kminu rzymskiego, dodać pół łyżeczki kolendry oraz skropić 2 łyżkami oliwy, wymieszać, wyłożyć na blaszkę. Piec przez 40 minut.
5. Wszystkie upieczone warzywa włożyć do garnka, zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować przez około 3 minuty, następnie zmiksować z dodatkiem mleczka.
6. Przelać do garnka, dodać około 2 łyżeczek kminu rzymskiego (lub więcej, zależnie od preferencji) i wymieszać.

Polecane produkty do przyrządzenia posiłku:

#9533 Mleczko kokosowe 500ml
#9532 Mleczko kokosowe 150ml
#9538 Mleczko kokosowe 1000ml
#9535 Mleczko kokosowe 250ml
#8452 Mleczko kokosowe 400ml
Przepisy Gotowanie