Puree z mango z kruszonym ciastem
wydrukujSkładniki:
- 75g masła
- 75g mąki orkiszowej
- 400 ml bitej śmietany
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka puree z mango
- opcjonalnie: owoce do dekoracji (np. truskawki, ananas, kiwi)
1. W misce wymieszać dokładnie masło, mąkę oraz cukier (najlepiej zrobić to dłońmi).
2. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, następnie wyłożyć ciasto na blachę.
3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza.
4. Ciasto piec w piekarniku przez około 15-20 minut, następnie ostudzić, a puree z mango wymieszać z wanilią.
5. Na dnie pucharka/słoiczka wsypać pokruszone ciasto, następnie dodać puree z mango, przykryć bitą śmietaną.
6. Całość ewentualnie udekorować świeżymi owocami lub kruszonym ciastem, jeśli nie zostało wykorzystane w całości.
Puree z mango Alphonso, 850g
Puree z mango Kesar, 850g