Sposób wykonania:
1. Czekoladę pokruszyć i wsypać do miski. Śmietanę podgrzać z masłem (nie przegotować!)
2. Gorącą śmietaną zalać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
3. Połączyć kakao i mąkę z cukrem, i wodą. Dokładnie wymieszać, aż znikną wszystkie grudki.
4. Przykryć miskę folią spożywczą i zrobić w folii kilka dziurek.
5. Wstawić do mikrofali na 1,5 minuty. Wyciągnąć, ostrożnie odkryć folię i mieszać wszystko intensywnie aż powstanie jednolita błyszcząca masa przypominająca budyń. Zakryć folią z dziurkami.
6. Wstawić na kolejne 1,5 minuty do mikrofali, wyciągnąć i mieszać intensywnie masę przez minimum 2 minuty.
7. Na posypany mąką ryżową lub skrobią kukurydzianą blat wylać gorące ciasto i posypując mączką uformować wałek. Pokroić go na 8 równych kawałków.
8. Każdy kawałek rozpłaszczyć. Na środku powstałego placka ułożyć pełną łyżeczkę zimnej masy czekoladowej. Zamknąć Mochi, łącząc końce placka u góry. Uformować kulkę.
9. Tak powstałe Mochi obtoczyć w kakao i ułożyć w koszulkach na babeczki i od razu podawać.
UWAGA:Jeśli planujesz podawać Mochi później, obtocz je w kakao bezpośrednio przed podaniem, w przeciwnym razie kakao się rozpuści i będzie wyglądać nieestetycznie. Mochi można przechowywać w lodówce, ale nie zapomnij zakryć ich szczelnie folią, bo szybko wysychają i tracą elastyczność!