Wołowina z czosnkiem i pędami bambusa
wydrukujSkładniki:
- 400g chudej wołowiny
- 6 ząbków czosnku
- 250g pędów bambusa
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sezamu białego
- 3 łyżki szczypiorku
1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na cienkie paseczki.
2. Czosnek obrać. 4 ząbki pokroić w cienkie plasterki, dodać do mięsa, zalać sosem sojowym, odstawić na 2 godziny. 2 pozostałe ząbki czosnku rozetrzeć.
3. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć mięso, zmniejszyć ogień, dodać odsączone pędy bambusa, utarty czosnek, kilka łyżek wody. Dusić kilka minut.
4. Mąkę wymieszać dokładnie ze szklanką wody i dodać do mięsa.
5. Dusić wszystko razem kilka minut, jeśli istnieje taka potrzeba podlać niewielką ilością wody, doprawić sosem sojowym.
6. Posypać uprażonymi nasionami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
Danie podawać z ryżem lub z makaronem szklistym.
Makaron chiński szklisty Vermicelli, długi, 100g
Nasiona sezamu białego, 100g
Pędy bambusa - paski, 227g
Sos sojowy, ciemny, 150ml