Tofu z grzybami Shiitake
2-3 porcje
wydrukujSkładniki:
- 250g tofu Mo-Ri
- olej do smażenia
- 2 łyżki cukru
- 125ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 15 świeżych grzybów shiitake
- czarny pieprz
- 1 małe czerwone chili
1. Pokroić tofu na 6 równych kostek, odstawić do osuszenia.
2. Do woka wlać szklankę oleju do smażenia, dobrze rozgrzać i usmażyć tofu w 2 partiach, aż zrobi się kruche.
3. Osuszyć z oleju na papierze kuchennym.
4. W małym garnku połączyć cukier, sosy sojowe, połowę drobno posiekanego czosnku, świeżo zmielony czarny pieprz, grzyby shiitake i tofu.
5. Marynować 15 minut.
6. Postawić garnek na ogień, dolać 2 szklanki wody i zagotować.
7. Zredukować ogień i gotować powoli przez 15 minut.
8. Zdjąć z ognia i dodać drugą część czosnku i jeszcze trochę świeżo zmielonego pieprzu.
9. Przybrać plasterkami chili, podawać z ryżem jaśminowym
Sos sojowy, ciemny, 150ml
Sos sojowy, jasny, 150ml
Tofu twarde, 349g