Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Kurczak z mango i mleczkiem kokosowym

Kurczak z mango i mleczkiem kokosowym

wydrukuj

Składniki:

  • 250g makaronu ryżowego
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 3-4 świeże grzyby Shiitake
  • 1 mango
  • 3 łyżki sosu śliwkowego
  • 2 piersi z kurczaka (umyte i oczyszczone z błon)
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • kilka listków bazylii

Sposób wykonania:

1. Pokrojony czosnek oraz papryczkę chili podsmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć przez 3 minuty.
3. Wlać sos śliwkowy i dalej smażyć do momentu aż kurczak będzie złocisty, a sos się skarmelizuje.
4. Mango obrać, pokroić w cienkie paski i wrzucić razem z grzybkami do smażącego się mięsa.
5. Wlać mleczko kokosowe i dusić tak długo, aż sos stanie się gęsty.
6. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i dodać do woka (wyłączyć palnik)
7. Całość dokładnie wymieszać i posypać ziołami

Przepisy Gotowanie