Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Grillowane tofu chili czosnkowe

Grillowane tofu chili czosnkowe

4-6 porcji

wydrukuj

Składniki:

  • 2 opakowania ekstra mocnego tofu (396 g każde)
  • olej, np. słonecznikowy albo rzepakowy

    Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego Light Lee Kum Kee
  • 2 łyżki oleju sezamowego Lee Kum Kee
  • 2 średnie ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru

    Glazura
  • 2 łyżeczki sosu sojowego Light Lee Kum Kee
  • 2 łyżki sosu chilli czosnkowego Lee Kum Kee

    Do podania
  • Ogórek, mięta, miękkie bułeczki i liście sałaty.

Sposób wykonania:

1. Pokroić tofu na centymetrowe plastry. Położyć tofu na papierowym ręczniku i przykryć kolejnym ręcznikiem papierowym. Obciążyć deską. Pozostawić na godzinę.
2. W płytkim naczyniu wymieszać składniki marynaty, dodać tofu, obrócić, a następnie marynować przez minimum 30 minut.
3. Rozpalić grill. Wyjąć tofu z marynaty i nasmarować z obu stron odrobiną oleju. Umieścić tofu na najgorętszej części grilla. Grillować po drugiej stronie przez dwie minuty lub do lekkiego zwęglenia.
4. Wymieszać składniki glazury, a następnie nasmarować nią plastry grillowanego tofu tuż przed podaniem. Ułożyć na miękkich bułkach plasterki ogórka i liści mięty, dodając tofu i posypując liśćmi sałaty.

Przepisy Gotowanie