Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Grillowany leszcz morski z ziołami

Grillowany leszcz morski z ziołami

4 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 4 całe leszcze morskie, oczyszczone, bez płetw
  • 400g średniej wielkości ziemniaków, (podgotowanych w gorącej wodzie 5-7 minut)
  • 1 świeżo posiekany rozmaryn
  • 4 łyżki sosu Teriyaki Lee Kum Kee
  • 4 łyżki sosu Chili czosnkowego Lee Kum Kee
  • 3 łyżeczki lekkiej oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • mały pęczek świeżego koperku (niewielka ilość zarezerwowana do dekoracji)

Sposób wykonania:

1. Ostrym nożem naciąć rybę z każdej strony. Posypać odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
2. Łyżkę posiekanych ziół umieścić we wnętrzu ryby. Posmarować olejem.
3. Grillować rybę na średnim ogniu. Kilka razy lekko przesmarować sosem Teriyaki w trakcie grillowania. Grillować rybę z każdej strony przez 6-8 minut. Następnie odwrócić i grillować kolejne 5 minut.
4. Gdy ryba będzie gotowa, przekroić kilka ugotowanych ziemniaków, lekko posmarować oliwą z oliwek i grillować około 12 minut, aż będa złocistobrązowe. Wyjąć ziemniaki i umieścić je w misce.
5. Dodać do ziemniaków trzy łyżeczki sosu chili czosnkowego Lee Kum Kee i delikatnie wymieszać. Umieścić gotową rybę na półmisku z ziemniakami. Posmarować rybę pozostałym sosem Chili Czosnkowym i posypywać świeżymi ziołami. Podawać na ciepło.

 

Wskażówka:
Podgrzać grill do średniej lub "skwierczącej" temperatury. Oczyścić i lekko naoliwić stojak. Ostrożnie położyć rybę na stojaku. Ułatwi to jej obracanie. Rybę piec w całości, dbając o to, by ruszt był średnio nagrzany. Pokrywa grillowa powinna być nałożona przez większą część czasu, ponieważ utrzymuje ciepło i przyspiesza proces grillowania.

Przepisy Gotowanie