Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Pikantne jajka po marokańsku

Pikantne jajka po marokańsku

4 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula, przekrojona na połowę i pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka harissy, lub innego pikantnego sosu np. tabasco
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g ciecierzycy Doyal
  • 800 g krojonych pomidorów
  • 2 małe cukinie, pokrojone w drobną kostkę
  • 200 g młodego szpinaku
  • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 4 duże jajka
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób wykonania:

1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. 
2. Smaż przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się rumienić.
3. Dodaj harissę i mieloną kolendrę, dobrze wymieszaj, następnie wlej bulion wraz ciecierzycą z zalewą. 
4. Przykryj patelnię i gotuj przez 5 minut, a następnie rozgnieć 1/3 ciecierzycy aby trochę zagęścić sos.
5. Dodaj pomidory i cukinię, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż cukinia zmięknie.
6. Dodaj szpinak i gdy „zwiędnie” dopraw całość solą, pieprzem i cukrem do smaku.
7. Wmieszaj posiekaną kolendrę, utwórz w sosie 4 wgłębienia i wbij do każdego po jajku.
8. Przykryj patelnię i gotuj przez 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 2 minuty przed podaniem.

Przepisy Gotowanie