Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Makaron smażony z czarnym sezamem

Makaron smażony z czarnym sezamem

2-3 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 200g makaronu z czarnym sezamem Bali Kitchen
  • 2 łyżki oleju sezamowego Diamond
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 20g imbiru, pokrojonego w małą kostkę
  • 200g ugotowanych krewetek
  • 1 czerwona cebula
  • posiekane liście kolendry
  • 1 łyżka prażonych nasion czarnego sezamu
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

1. Makaron przygotować według sposobu podanego na opakowaniu, a następnie zachartować makaron pod zimną wodą i wymieszać z olejem sezamowym.
2. Rozgrzać olej arachidowy w woku (albo na patelni), dodać czosnek oraz imbir, smażyć do uzyskania złotego koloru.
3. Dodać krewetki i cebulę, a następnie wszystko razem usmażyć.
4. Dodać makaron i smażyć przez 2-3 minuty stale mieszając.
5. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
6. Przed podaniem posypać czarnym sezamem i kolendrą
7. Gotowe!

Przepisy Gotowanie