Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Japońska zupa Ramen Shoyu z wieprzowiną

Japońska zupa Ramen Shoyu z wieprzowiną

wydrukuj

Składniki:

  • Bulion: • 1kg kości wieprzowych
  • 1kg kości drobiowych
  • 4 cebulki szalotki
  • 10cm korzenia imbiru
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • albi Konbu (płat)
  • 100ml sosu sojowego
  • 80ml wina ryżowego Sake
  • Dodatki: • 300g suszonych grzybów Shiitake
  • 500g świeżego makaronu Ramen
  • szczypiorek
  • 6 jajek
  • algi Nori
  • opcjonalnie: • 200g kapusty Bok Choy • kiełki fasoli mung

Sposób wykonania:

Bulion:

1. Do dużego garnka włożyć kości wieprzowe oraz drobiowe, całkowicie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć do pustego garnka.
2. Cebulki obrać i umyć. Cebulki wraz z czosnkiem rozgnieść (dla uwolnienia soku) i dodać do garnka z mięsem. Do garnka dodać również pokrojony w plastry imbir, obraną marchewkę oraz Konbu. Całość zalać zimną wodą, do zakrycia wszystkich składników (ok. 2l wody).
3. Całość zagotować, następnie wyjąć płat Konbu (nie będzie już potrzebne). Ogień zmniejszyć do minimum, gotować pod uchyloną pokrywką przez około 6 godzin - usuwać z wierzchu szumowinę, jeśli się pojawi.
4. Bulion ustudzić, wyjąć kości, przecedzić bulion przez sito, odstawić do lodówki.

Dodatki:

1. Grzyby Shiitake namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić najlepiej na całą noc. Grzyby następnie pokroić, podsmażyć na oleju aż będą miękkie.
2. Ugotować jajka (5 minut od zagotowania wody).
 

Przygotowanie Ramen:

1. Bulion przelać do garnka (wcześniej można zebrać część tłuszczu z wierzchu zimnej wody).
2. Dodać połowę ilości sosu sojowego (50ml) oraz wino ryżowe Sake. Zagotować, w razie potrzey dodać większą ilość sosu sojowego.
3. Do miseczek włożyć makaron Ramen, wlać gorący bulion, dodać grzyby Shiitake, ugotowane i przepołowione jajko na pół, kawałek alg nori. Całość posypać szczypiorkiem.
* opcjonalnie można dodać kapustę pak choi (bok choy) - pokrojoną na szerokie paski i blanszowaną oraz kiełki fasoli.

Przepisy Gotowanie