Zapiekany filet z kurczaka z prażoną cebulką
wydrukujSkładniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 5 łyżek oleju
- 200g prażonej cebulki
- przyprawa do drobiu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka
1. Filet z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki (według uznania).
2. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem owiniętym w folie.
3. Rozbite mięso połączyć ze wszystkimi wybranymi przyprawami z obu stron, przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.
4. Na duży talerz wlać olej. Stronę, która ma być na wierzchu namoczyć obficie w oleju.
5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej mięso suchą stronę do dołu.
6. Wierzch mięsa posypać obficie cebulką prażoną.
7. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut.
UWAGA! Filet znakomieci smakuje z sałatką i frytkami.
Cebulka prażona, 500g