Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Zapiekany filet z kurczaka z prażoną cebulką

Zapiekany filet z kurczaka z prażoną cebulką

wydrukuj

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 5 łyżek oleju
  • 200g prażonej cebulki
  • przyprawa do drobiu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka

Sposób wykonania:

1. Filet z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki (według uznania).
2. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem owiniętym w folie.
3. Rozbite mięso połączyć ze wszystkimi wybranymi przyprawami z obu stron, przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.
4. Na duży talerz wlać olej. Stronę, która ma być na wierzchu namoczyć obficie w oleju.
5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej mięso suchą stronę do dołu.
6. Wierzch mięsa posypać obficie cebulką prażoną.
7. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać przez ok. 30 minut.

 

UWAGA! Filet znakomieci smakuje z sałatką i frytkami.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: