Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Koreańska przystawka Kimchi

wydrukuj

Składniki:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 2 średnie cebulę
  • pół pęczka szczypiorku
  • 200g soli
  • 250ml wody
    Zaprawa:
  • 30g płatków chili
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżki sosu rybnego
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 2 łyżki prażonych nasion białego sezamu

Sposób wykonania:

1. Kapustę pekińską umyć z wierzchu, odciąć jej koniec i przekroić wzdłuż na 4 ćwiartki.
2. Każdą ćwiartkę kapusty przekroić na mniejsze kawałki nadające się do zjedzenia.
3. Kawałki ułożyć w dużej misce, dodać sól i wodę, a następnie dobrze wymieszać.
4. Na kapuście położyć talerz i docisnąć czymś ciężkim.
5. Kapustę zostawić na godzinę, od czasu do czasu mieszając kawałki kapusty w wodzie z solą.
6. Z miski odsączyć wodę i sól oraz dobrze przepłukać kapustę pod bieżącą wodą, a następnie odsączyć z nadmiaru wody.
7. Cebulę pokroić w krążki, a szczypiorek w kilku centymetrowe paski, a następnie dodać do kapusty.
8. Połączyć ze sobą wszystkie składniki zaprawy, dokładnie je mieszając.
9. Do przygotowanej zaprawy dodać kapustę i dobrze wymieszać (najlepiej w gumowych rękawiczkach, gdyż chili może spowodować odparzenia)
10. Zamarynowaną kapustę docisnąć talerzem i czymś ciężkim, całość przykryć ścierką i odstawić na jeden dzień.
11. Przełożyć kapustę do słoików, zostawiając wolną przestrzeń u góry. Kiedy kapusta zacznie fermentować zwiększy ona swoją objętość.
12. Słoiki szczelnie zamknąć i zostawić poza lodówką na 2 dni. Od czasu do czasu należy ubijać kapustę, aby znalazła się pod marynatą, w przeciwnym wypadku kapusta może się zepsuć.
13. Po dwóch dniach kapusta jest już na tyle kwaśna, że nadaje się do jedzenia!

Przepisy Gotowanie