Sajgonki z warzywami
wydrukujSkładniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 1 średniej wielkości ogórek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 awokado
- sól i pieprz do smaku
- olej
1. Papier ryżowy namoczyć w zimnej wodzie.
2. Ogórek pokroić na cienkie paseczki, a papryki w drobną kostkę.
3. Awokado obrać oraz usunąć pestkę, a następnie, za pomocą widelca, rozgnieść na puree.
4. Składniki doprawić solą i pieprzem.
5. Na arkuszu papieru ryżowego ułożyć wszystkie składniki, a następnie ciasno zwinąć arkusz.
6. Gotowe sajgonki smażyć na głębokim oleju przez 3 minuty na złotawo-brązowy kolor.
7. Sajgonki można podawać z ciemnym sosem sojowym bądź słodkim sosem chili
Papier ryżowy, okrągły, śr. 22cm, 300g
Sos chili słodki, 290ml
Sos sojowy, ciemny, 150ml