Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Łosoś marynowany w sosie Teriyaki

Łosoś marynowany w sosie Teriyaki

wydrukuj

Składniki:

  • 800g filetu z łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • Marynata:
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek sosu teriyaki
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 czubata łyżeczka imbiru (mielonego lub świeżo startego - 1,5cm)
  • 2 duże żabki czosnku (przeciśnięte przez praskę i roztarte z solą)
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

1. W misce połączyć ze sobą wszystkie skłądniki na marynatę i dokładnie wymieszać.
2. Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Rybę zamarynować i odstawić na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc)
4. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą.
5. W razie konieczności rybę przyprawić dodatkowo solą i pieprzem.
6. Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
7. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni w opcji Termoobieg.

 

Danie można podawać z makaronem bądź ryżem.

Przepisy Gotowanie