Sposób wykonania:
1. Zagotować wodę w garnku, dodać makaron ryżowy i gotować przez ok. 3 minuty. Odcedzić na sitku i przepłukać zimną wodą.
2. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu w miseczce.
3. W dużym woku lub patelni z nieprzywierającym dnem podgrzać olej. Dodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, podsmażyć ok. 1 minutę.
4. Dodać kurczaka i smażyć przez ok. 2-3 minuty. Wbić jajka, podsmażyć wszystko przez ok. 1 minutę delikatnie mieszając.
5. Dodać makaron i smażyć mieszając przez ok. 4 minuty (mniej więcej w połowie tego czasu wlać sos).
6. Na koniec dodać kiełki i posiekaną cebule dymka lub szczypiorek (można zachować część do dekoracji) i jeszcze raz wszystko wymieszać.
7. Posypać orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi na miazgę w moździerzu i zachowaną częścią kiełków oraz cebuli lub szczypiorku.
UWAGA: Należy uważać na ilość pasty z tamaryndowca. Jeśli jest to koncentrat (gęsty, zbity i intensywny kolor), wówczas wystarczy jej dodać 1 łyżeczkę.