Sposób wykonania:
1. W miseczce wymieszać 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę przyprawy curry, 4 ząbki czosnku oraz niewielką ilość wody.
2. Tak przygotowaną marynatą polać pokrojone piersi z kurczaka.
3. Mięso w marynacie odstawić do lodówki na około 30 minut.
4. W średnim garnku podgrzać 5 łyżek wody z 2 łyżkami cukru.
5. Całość mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru oraz powstania karmelu.
6. Do karmelu dodać odrobinę wody.
7. Całość po dokładnym wymieszaniu dodać do wcześniej zamarynowanego kurczaka.
8. W woku rozgrzać 4 łyżki oleju arachidowego, na którym smażymy papryczki chilli, cebulę oraz trawę cytrynową. Całość smażyć mieszając, aż będzie wyczuwalny intensywny aromat.
9. Do woka dodać kurczaka wraz z karmelem.
10. Wszystkie składniki smażyć ciągle mieszając, aż do zarumienienia się mięsa oraz zgęstnienia sosu.
11. Kurczaka podajemy z ryżem jaśminowym, przyozdobić szczypiorkiem.