Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Oryginalne japońskie sushi

Oryginalne japońskie sushi

wydrukuj

Składniki:

  • ryż do Sushi
  • algi do Sushi
  • sos sojowy japoński
  • ocet ryżowy do sushi
  • imbir do sushi
  • pasta wasabi
  • mata bambusowa
  • warzywa, ryby, owoce morza (wedle uznania)

Sposób wykonania:

1. Przyrządź ryż tak, aby był odpowiednio kleisty, dokładne wskazówki znajdziesz na opakowaniu. Do ryżu przygotuj sos.
2. Ocet (na 0,5 kg ryżu potrzeba 7 łyżek octu), 3-4 łyżki cukru i szczyptę soli podgrzać aż się rozpuść, ale nie gotuj! Tak przygotowany sos dodaj do ryżu. Należy pamiętać o wystudzeniu składników przed zawijaniem Maki.
3. Na bambusowej macie rozłóż kawałek alg Nori, błyszczącą stroną do dołu. Na środku alg połóż garść ryżu i rozprowadź ok. 0,5 cm warstwę. na górze zostaw 3 cm wolnego miejsca, aby później dobrze zrolować algi.
4. Wybierz swoje ulubione składniki do sushi (ryby, owoce morza, warzywa). Ilość rodzajów sushi i możliwości sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. Umieść składniki na ryżu ok. 3 cm od dołu w poprzek alg.
5. Palcami wskazującym, środkowym i serdecznym przytrzymujemy wypełnienie, a kciukami zaczynamy zawijać matę bambusową. Kiedy całe wypełnienie jest już zakryte palce przenosimy na krawędź maty i zaczynamy zawijać matę razem z sushi, podwijamy ją trochę, znów zwijamy kawałek i znów podwijam matę. W ten sposób zawijamy cały rulon. Po zawinięciu ściskamy jeszcze lekko matę, żeby równomiernie rozprowadzić ryż i wypełnienie.
6. Weź ostry nóż. Zawinięte w rulon sushi kroimy na odpowiednie kawałki.
7. Do małych miseczek dodaj sos sojowy i pastę wasabi oraz marynowany imbir. Pałeczkami chwytamy kawałek sushi i maczamy w sosie. Imbir podajemy przy serwowaniu różnych typów sushi, aby oczyścić kubki smakowe.

Przepisy Gotowanie