Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem

2 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób wykonania:

1. Pierś z kurczaka posypać solą i pieprzem. Następnie włożyć kurczaka na rozgrzaną patelnie i lekko obsmażyć z obu stron. Pokroić go w paseczki.
2. W garnku przygotować bulion: zagotować wodę, włożyć łodygę trawy cytrynowej (którą wcześniej należy zgnieść).
3. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chili oraz imbir.
4. Po chwili gotowania dodać mleko kokosowe i dokładnie mieszać.
5. Do gotującego się na małym ogniu bulionu włożyć przysmażone kawałki kurczaka. 
6. Doprawić sosem rybnym i sosem worcester. 
7. Gotować 10 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Pod koniec gotowania wycisnąć sok z limonki i dodać łyżkę zielonej pasty curry. 
9. Udekorować pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry, chili i limonką.

Przepisy Gotowanie