Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Cytrynowa zupa fasolowa z pastą Harissa

Cytrynowa zupa fasolowa z pastą Harissa

wydrukuj

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli białej (fasolę wcześniej namoczyć)
  • 1/2 pora
  • 1 łyżeczkę mielonego kminu
  • skórka z połowy cytryny
  • olej
  • 4 laski selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki pasty Harissa
  • 2 liście laurowe
  • 1,5-2 l bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • pęczek kolendry
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób wykonania:

1. Namoczoną wcześniej fasolę odcedzić, zalać ponownie wodą i gotować przez 45-50 minut do czasu, aż fasola zmięknie.
2. Pora pokroić w talarki.
3. Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, smażyć przez 3-4 minuty, następnie dodać skórkę z cytryny oraz mielony kmin, podsmażać 5 minut.
4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, seler pokroić w paseczki. Warzywa oraz pastę harissa dodać do garnka, smażyć na małym ogniu przez 10 minut.
5. ugotowaną fasolę oraz liście laurowe dodać do podsmażonych warzyw w garnku, wszystko dokładnie wymieszać, wlać bulion, gotować pod przykryciem około 15 minut do czasu aż warzywa będą miękkie.
6. Na koniec, zupę doprawić solę, pieprzez oraz dodać sok z cytryny.
7. Zupę podawać ze świeżą kolendrą.

Przepisy Gotowanie