Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Panang Gai - Kurczak w curry panang

6 porcji

wydrukuj

Składniki:

  • 0,5kg filetów z kurczaka
  • 1 tajska papryczka chili (prik chee fa), cienko pokrojona
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 1 łyżka stołowa sosu rybnego
  • 1 filiżanka mleczka kokosowego
  • 1/4 filiżanki liści słodkiej bazylii
  • 8 liści limonki kaffir, drobno posiekanych
  • 1/3 łyżki stołowej jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe pasty curry panang

Sposób wykonania:

1. Filety z kurczaka pokrój na cienkie plastry, a następnie usmaż na patelni z dodatkiem jasnego sosu sojowego.
2. Zmiejsz ogień na średni, dodaj olej roślinny, pastę panang, 1/2 filiżanki mleczka kokosowego i mieszaj, aż mleczko kokosowe się rozdzieli.
3. Dodaj kurczaka i posiekane liście limonki, dopraw cukrem, sosem rybnym i dodać resztę mleczka kokosowego.
4. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż kurczak zmięknie.
5. Gotowe danie udekoruj liśćmi bazylii.

 

WSKAZÓWKA: Do gotowania kurczaka użyj jasnego sosu sojowego zamiast oleju, aby uzyskać pełnie walorów smakowych. Danie podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Przepisy Gotowanie