Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Indyjskie curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Indyjskie curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

2 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 300 g obranej dyni
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • garść szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Przyprawy (po łyżce): • mielony kminy • kurkuma • mielona kolendra • mielony cynamon • słodka papryka • ostra papryka • kardamon zielony

Sposób wykonania:

 

1. Ugotować ciecierzycę lub użyć ugotowanej już ciecierzycy z puszki.
2. W szerokim garnku na łyżce mleka kokosowego poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starty imbir i czosnek i chwilę podsmażyć.
3. Dodać przyprawy i mieszając smażyć przez 2 - 3 minuty, dodając nieco więcej mleka kokosowego. Powstałą pastę smażyć jeszcze przez minutę.
4. Dodać ciecierzycę wraz z kilkoma łyżkami zalewy, pokrojoną w kosteczkę dynię, passatę pomidorową oraz mleko kokosowe. Wlać pół szklanki wody, doprawić szczyptą soli i gotować pod przykryciem przez 20 minut. W międzyczasie raz przemieszać.
5. Gotować aż sos będzie kremowy, gęsty, a dynia miękka. Dodać szpinak, przekrojone na połówki pomidorki, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia.

Przepisy Gotowanie