Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Hoddeok - koreańskie placuszki

Hoddeok - koreańskie placuszki

4 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • brązowy cukier
  • parę łyżek posiekanych orzeszków (włoskich, laskowych lub ziemnych)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

1. Mąkę, mleko, drożdże, cukier, sól i olej wymieszać w misce i dokładnie zagnieść. 2. Przykryć ręcznikiem lub folią i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie i uformować z niego kulki o średnicy około 3-4 cm.
4. W miseczce wymieszać cukier, orzeszki i cynamon.
5. W każdej kulce z ciasta zrobić głęboki dołek i wypełnić go nadzieniem. Dokładnie zakleić (jak pyzę).
6. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju umieścić kulki łączeniem do dołu i smażyć aż dół się zarumieni.
7. Przewróć kulki na przeciwną stronę i rozgnieć ostrożnie szpatułką, aż utworzą się z nich placuszki. Przykryć pokrywką i smażyć aż się zarumienią.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: