Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Hummus - pasta z ciecierzycy

Hummus - pasta z ciecierzycy

wydrukuj

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 200g ciecierzycy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 100 ml zimnej zalewy z ciecierzycy
  • świeża kolendra
  • pieprz, sól, papryka słodka

Sposób wykonania:

1. Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie (krótko) uprażyć, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru. 
2. Uprażony sezam zmielić i połączyć z oliwą.
3. Całość dokładnie zmiksować do chwili osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty.
4. Powstałą pastę połączyć z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą, sokiem z cytryny oraz z czosnkiem.
5. Miksować, stopniowo dodając zimną zalewę.
6. Przed podaniem dodać przyprawy oraz kolendrę.

 

Sezam z oliwą można zastąpić 2 łyżkami gotowej pasty tahini

Przepisy Gotowanie