Makaron U-Dong z kurczakiem i warzywami w sosie słodko-kwaśnym
4 porcje
wydrukujSkładniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 400g makaronu U-Dong
- 330g chińskiej mieszanki warzyw
- 227g pędów bambusa (w plastrach)
- 165ml sosu słodko-kwaśnego Lee Kum Kee
1. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w woku lub na patelni.
2. Makaron U-Dong rozdrobnić na 5-cio centymetrowe paski.
3. Warzywa i pędy bambusa odsączyć z zalewy.
4. Do ciepłego woka bądź patelni dodać warzywa i pędy bambusa, smażyć około 3 minuty.
5. Do dania na patelni wlać sos słodko-kwaśny i doprowadzić całość do zagotowania.
6. Na koniec do wszystkiego dodać pocięty makaron U-Dong.
7. Całość gotować na wolnym ogniu, pilnując aby sos nie był za intensywny w smaku.
8. W przypadku, gdy sos się zredukuje i smak będzie zbyt wyrazisty, regulować go poprzez dodanie na patelnie niewielkiej ilości wody bądź dodając większą ilość warzyw, pędów i makaronu.
Wszystkie potrzebne produkty do przygotowania dania znajdziesz na naszej stronie!
Chińska mieszanka warzyw, 330g
Makaron Udon, 200g
Pędy bambusa - plastry, 227g
Sos słodko-kwaśny, 165ml