Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Kurczak z pastą curry Panang

2 porcje

wydrukuj

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaa
  • 3 liście limonki kafir
  • 1-2 łyżki pasty Panang
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub palmowego
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 2 liście limonki kafir, pocięte w paski
  • papryczka chili, pociętę w krążki
  • ryż jaśminowy do podania

Sposób wykonania:

1. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pastę curry Panang i smaż ok. 3 minuty (do czasu uwolnienia aromatu). Dolej 1/4 szklanki mleczka kokosowego, doprowadź do wrzenia i przesmaż, aż większość mleczka kokosowego odparuje i zostanie gęsty sos.
2. Pokrój pierś z kurczaka na cienkie paski i dodaj do sosu, dokładnie mieszając, aby każdy kawałek był pokryty sosem.
3. Dopraw sosem rybnym, cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszaj, dolewając resztę mleczka kokosowego i gotuj, aż do momentu, kiedy mięso nie będzie surowe. Następnie zdejmij z ognia.
4. Pastę Panang przełóż do miseczek, polej po jednej łyżce mleczka kokosowego, posyp liśćmi limonki i papryczką chili. Danie podawaj z ryżej jaśminowym.

Przepisy Gotowanie