Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Tajski makaron ryżowy Pad Thai (wersja 2)

Tajski makaron ryżowy Pad Thai (wersja 2)

wydrukuj

Składniki:

  • 100 g makarony ryżowego (3mm / 5mm)
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka lub 8 krewetek (obranych) lub 100g tofu
  • 2 jajka
  • 100ml sosu Pad Thai
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung Diamond
  • 2 cebule dymka lub 1 pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

1. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
2. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej, dodać starty czosnek i delikatnie podsmażyć.
3. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę (lub krewetki lub pokrojone w kostkę tofu) i smażyć przez około 3 minuty.
4. Wbić jajka i delikatnie podsmażyć przez 1 minutę cały czas mieszając.
5. Dodać makaron i smażyć dalej przez około 4 minuty (mniej więcej w połowie czasu smażenia dodać sos Pad Thai)
7. Na koniec dodać kiełki fasoli Mung oraz posiekaną cebule dymka i wszystko dokładnie wymieszać.
8. Danie można udekorować orzeszkami ziemnymi

Przepisy Gotowanie