Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Kurczak w słodkim sosie chili z makaronem ryżowym

wydrukuj

Składniki:

  • 200g makaronu ryżowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • garść posiekanej kolendry
  • 4 kawałki mięsa z udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa 5 smaków
  • słodki sos chili (1-2 łyżki stołowe)
  • sezam biały
  • kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1. Mięso doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą "5 smaków".
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć udka przez 12-15 minut. W trakcie smażenia polać kawałki kurczaka sosem chili. (Używamy ok. 4 łyżki sosu). Chwilę przed zdjęciem kurczaka posypać go sezamem.
3. Makaron ryżowy przygotować według sposobu podanego na opakowaniu.
4. Czosnek i paprykę pokroić w plasterki ( z papryczki można usunąć nasiona, jeśli nie lubimy zbyt ostrych dań)
5. Czosnek i paprykę smażyć na rozgrzanym oleju
6. Do odcedzonego makaronu dodać sos sojowy, ocet ryżowy, słodki sos chili oraz czosnek i chili podsmażone wcześniej na patalni.
7. Całość dokładnie wymieszać.
8. Na koniec, danie posypać posiekaną kolendrą

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: