Pieczony kurczak z pastą harissa
wydrukujSkładniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 czerwone cebule
- 4 łyżeczki pasty harissa
- 4 gałązki świeżej mięty
- 1 tuszka kurczaka
- sól morska
- pieprz czarny
- czerwony ocet winny
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
2. Usunąć gniazdka nasienne z papryk, papryki pokroić na dużą kostkę
3. Obrać cebulę, pokroić na ćwiartki, podzielić na płatki.
4. Paprykę oraz cebulę włożyć do brytfanny.
5. Kurczaka doprawić solą morską, czarnym pieprzem, skropić czerwonym octem winnym i natrzeć pastą harissa.
6. Mięso ułożyć na warzywach, skórą do góry i piec przez około 50 minut (skóra powinna być mocno przyrumieniona i chrupiąca)
7. Przed podaniem mięso obsypać listkami mięty
Ostra pasta Harissa, 70g