Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Pieczony kurczak z pastą harissa

Pieczony kurczak z pastą harissa

wydrukuj

Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżeczki pasty harissa
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 1 tuszka kurczaka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • czerwony ocet winny

Sposób wykonania:

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
2. Usunąć gniazdka nasienne z papryk, papryki pokroić na dużą kostkę
3. Obrać cebulę, pokroić na ćwiartki, podzielić na płatki.
4. Paprykę oraz cebulę włożyć do brytfanny.
5. Kurczaka doprawić solą morską, czarnym pieprzem, skropić czerwonym octem winnym i natrzeć pastą harissa.
6. Mięso ułożyć na warzywach, skórą do góry i piec przez około 50 minut (skóra powinna być mocno przyrumieniona i chrupiąca)
7. Przed podaniem mięso obsypać listkami mięty

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: