Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Stir Fry z kurczakiem i pastą z tamaryndowca

wydrukuj

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • garść suszonych grzybków shiitake
  • ½ cebuli
  • kawałek imbiru (około 4cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża tajska papryczka chili lub 1 mała suszona
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • świeża tajska bazylia lub kolendra do posypania
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • olej z orzechów arachidowych do smażenia
  • pół szklanki ryżu jaśminowego

Sposób wykonania:

Grzyby shiitake namoczyć i pozostawić na 1h, następnie gotować grzyby przez 10 minut i odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki wielkości około 2cm. Przygotować marynatę do kurczaka: czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać, dodać sos sojowy i zamarynować kurczaka. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka (wraz z marynatą), grzyby oraz cukier brązowy. Dusić na dużym ogniu do momentu, aż marynata odparuje a kurczak się zarumieni. Dodać sos rybny, 2 łyżki pasty z tamaryndowca i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Zagotować. Ryż jaśminowy przygotować wedle instrukcji na opakowaniu.

* Jeśli sos jest zbyt rzadki - gotować sos jeszcze przez chwilę, by odparował, jeśli zbyt gęsty - dolać wody. Podawać z ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.

Przepisy Gotowanie