Sposób wykonania:
Grzyby shiitake namoczyć i pozostawić na 1h, następnie gotować grzyby przez 10 minut i odcedzić. Pierś z kurczaka pokroić na kawałki wielkości około 2cm. Przygotować marynatę do kurczaka: czosnek, papryczkę chili i imbir drobno posiekać, dodać sos sojowy i zamarynować kurczaka. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Dodać kurczaka (wraz z marynatą), grzyby oraz cukier brązowy. Dusić na dużym ogniu do momentu, aż marynata odparuje a kurczak się zarumieni. Dodać sos rybny, 2 łyżki pasty z tamaryndowca i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Zagotować. Ryż jaśminowy przygotować wedle instrukcji na opakowaniu.
* Jeśli sos jest zbyt rzadki - gotować sos jeszcze przez chwilę, by odparował, jeśli zbyt gęsty - dolać wody. Podawać z ryżem jaśminowym i świeżymi ziołami.