Ryż cytrynowo - miętowy na mleku z truskawkami
wydrukujSkładniki:
- 250 g ryżu kleistego
- 1 litr mleka
- 100 g cukru
- kilka liści mięty
- 1 x cytryna
- 1 szczypta soli
- 500 g truskawek świeżych
- 5 kostek czekolady gorzkiej
Cytrynę wyszorować, ściąć z niej skórkę. Do garnka wlać mleko, wrzucić skórkę cytrynową i miętę. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut, pilnować, by mleko nie wykipiało. Odcedzić na sicie i wlać ponownie do garnka, dodać cukier i zagotować. Ryż przepłukać na sicie i dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, często mieszać, ryż należy tak długo gotować, aż będzie miękki i kleisty. Truskawki umyć, odszypułkować, można pokroić w części. Do pucharków nakładać warstwę ryżu, truskawki, ryż i truskawki, górę deseru posypać startą gorzką czekoladą.
Ryż kleisty, 1kg