Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Ryż cytrynowo - miętowy na mleku z truskawkami

Ryż cytrynowo - miętowy na mleku z truskawkami

wydrukuj

Składniki:

  • 250 g ryżu kleistego
  • 1 litr mleka
  • 100 g cukru
  • kilka liści mięty
  • 1 x cytryna
  • 1 szczypta soli
  • 500 g truskawek świeżych
  • 5 kostek czekolady gorzkiej

Sposób wykonania:

Cytrynę wyszorować, ściąć z niej skórkę. Do garnka wlać mleko, wrzucić skórkę cytrynową i miętę. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut, pilnować, by mleko nie wykipiało. Odcedzić na sicie i wlać ponownie do garnka, dodać cukier i zagotować. Ryż przepłukać na sicie i dodać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu, często mieszać, ryż należy tak długo gotować, aż będzie miękki i kleisty. Truskawki umyć, odszypułkować, można pokroić w części. Do pucharków nakładać warstwę ryżu, truskawki, ryż i truskawki, górę deseru posypać startą gorzką czekoladą.

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: