Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Pudding czekoladowo - ryżowy

Pudding czekoladowo - ryżowy

wydrukuj

Składniki:

  • 200 g ryżu kleistego Q Rice
  • 100 g cukru,
  • 1 litr mleka,
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • szczypta mielonego cynamonu

Sposób wykonania:

W dużym rondlu podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować pod przykryciem około 25 minut, aż zmięknie i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby ryż się nie przypalił. W zależności od rodzaju ryżu podczas gotowania może zaistnieć potrzeba dodania więcej mleka lub odlania go. Dodać ¾ grubo startej czekolady oraz cynamon. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Tak przygotowany pudding rozdzielić na porcje. Każdą posypać resztą startej czekolady. 
Podawać na ciepło. 

Przepisy Gotowanie

Produkty do przyrządzenia dania: