Nawigacja Szukaj

KK Polska - Wyszukane z Dalekich Krain

Ryż kleisty na mleczku kokosowym z Mango

Ryż kleisty na mleczku kokosowym z Mango

wydrukuj

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 x laska wanilii
  • 1 x mango
  • kilka listków świeżej mięty
  • 3 łyżki białego sezamu

Sposób wykonania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mleczko kokosowe zagotować w rondelku z cukrem, przekrojoną wzdłuż na pół laską wanilii, sokiem wyciśniętym z limonki i skórką startą z limonki. Pod koniec gotowania usunąć laskę wanilii. Ugotowany ryż zalać gorącym, przyprawionym mleczkiem i dokładnie mieszać, aż składniki się połączą. Miskę z ryżem owinąć folią spożywczą i umieścić pod ręcznikiem lub kocem na około godzinę, by ryż wchłonął cały płyn. Gotowy ryż rozłożyć do miseczek i podawać – na ciepło lub na zimno – z pokrojonym w kostkę mango, podprażonym sezamem oraz listkami świeżej mięty.

Przepisy Gotowanie